tarih saati: abd bir zamanlar osmanlı devletine vergi veriyordu...

abd bir zamanlar osmanlı devletine vergi veriyordu...

Avrupa'dan göç eden insanların oluşturduğu kolonilerin birleşmesiyle, yavaş yavaş dünya sahnesine çıkmaya başlayan ABD, 1700'lü yılların sonlarına doğru, gemilerini denizlerde gezdirmeye başlamıştı. Fakat henüz ticaret gemilerini koruyabilecek güce sahip değildi.

25 Temmuz 1785'te, Atlantik'te, Cadiz (Cezayir) açıklarında, ABD bayrağı taşıyan ilk gemi, akdenize hala hakim olan, Osmanlı donanması tarafından ele geçirildi. Bu gemi, Boston limanına bağlı, Kaptan Isaak Stevens'in idaresindeki Maria idi.

Arkasından, Philadelphia limanina bağlı, Kaptan O'Brien'in Dauphin'i de aynı akibete uğradı. 1793 Ekim ve Kasım aylarında onbir ABD gemisi daha Osmanlıların eline geçti.

Amerikan Kongresi, 27 Mart 1794 yılında, Osmanlı denizcilerine karşı koyacak güçte savaş gemileri inşa edilmesi veya satın alınması için, Başkan George Washington'a 700.000 altına yakın harcama yetkisi verdi. Osmanlı donanmasının denizlerde oluşturduğu tehdit sayesinde, ABD donanmasının temelleri atılıyordu.

5 Eylül 1795'te ABD bu tehdide karşı bir anlaşma yapmayı kabul etti. Bu anlaşmaya göre ABD, Cezayir'deki esirlerin iadesi ve gerek Atlantik'te, gerekse Akdeniz'de ABD sancağı taşıyan hiçbir tekneye dokunulmaması karşılığında, 642.000 altın ve yılda 12.000 Osmanli altını (216.000 dolar) ödeyecekti.

Dili Türkçe olan ve 22 maddeden oluşan anlaşmaya, Başkan George Washington ve Cezayir Beylerbeyi Hasan Dayı imza koydular. Böylece ABD yıllık vergiye bağlanmış oldu.

Bu anlaşma, ABD'nin kuruluşundan itibaren, iki yüzyıldan fazla süren tarihi boyunca, yabancı bir dille imzalanan tek anlaşma olduğu gibi, yabancı bir devlete vergi ödemeyi kabul eden tek Amerikan belgesidir... Anlaşmanın önemini artıran başka hususlar da vardır.

Birincisi ; bu anlaşma, ABD'nin tarihinde imzaladığı, kendi dilinde olmayan tek uluslararası anlaşma Türkçe'dir ve ABD'nin tarihte vergi vermeyi kabul ettiği tek ülke Osmanlı İmparatorluğu'dur....

İkincisi ve ilginç olan diğer bir konu ise; ABD Başkanı George Washington'un, Osmanlı İmparatoru tarafından muhatap görülmemesi ve anlaşmanın, Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı bir eyalet olan, Cezayir Beylerbeyi tarafından imzalanmış olmasıdır.

Anlaşma 35 sene sonra, Akdeniz'de hakimiyeti ele geçiren İngilizlerin devreye girmesiyle, 1810 yılında kendiliğinden feshedilmiştir.

Anlaşma fermanları halen İstanbul'daki Deniz Müzesi'nde ve Washington Müzesi'nde sergilenmektedir...

Kendi tarihimizi bize yalan yanlış öğretenlerin, Osmanlı İmparatorluğu'nun kimilerinin gerileme, kimilerinin çöküş devri diye nitelendirdiği bir dönemde , şu anda dünyanın tek süper gücü olarak görülen ABD'ni, bu şekilde vergiye bağlayan atalarımızı saygıyla anıyor, onların torunları olarak, 21'inci yüzyılda, zamanında vergi aldığımız bir ülkeye boyun büküp, her konuda onaylarını almak zorunda kaldığımız veya buna mecburmuşuz gibi davrandığımız için de kendimizden utanmalıyız diyorum...

internet kitapçınız kitapyurdu.com'dan binlerce kitaba ulaşabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2008 - tarih saati - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template