tarih saati: kızılderililerde astronomi...

kızılderililerde astronomi...

Kızılderililer, gökyüzündeki olayları kendi pagan inançları doğrultusunda yorumluyor, masalsı açılımlar üretiyorlardı. Kızılderililerin şamanları, gök olaylarını geleceği tahmin etmede kullandıkları da biliniyor.

Kızılderililerin astronomi resimleri...

Bilim insanları, Arizonalı bir kızılderili kabilesinin binyıl önce meydana gelen bir süpernova patlamasını kayalar üzerinde resmettiği düşünüyor.

Arizona’da bir dağda bulunan kaya resimlerinde Akrep takımyıldızındaki patlamayı temsil eden bir akrep ve sekizgen bir yıldız bulunuyor. M.S. 1006 yılında meydana gelen süpernova patlamasını, Asya, Ortadoğu ve Avrupa’daki halklar da kendi gözlemledikleri şekliyle resmetmişti.

Araştırmayı yürüten New Mexico eyaletindeki Apache Point Gözlemevi uzmanı John Barentine, Arizona’daki White Tank Dağları’nda yürürken tesadüf eseri bir kayaya gözü takıldı. Kayayı inceleyen Barentine, yüzeydeki resimlerin astronomiyle ilgili olduğu sonucuna vardı. Barentine, resimleri süpernova patlamasıyla ilişkilendirmesinin öyküsünü şöyle açıklıyor: “Kayayı bulduğum günlerde M.S. 1006 yılında Akrep takımyıldızında meydana gelen bir süpernova patlamasıyla ilgili bir haber okumuştum, kayadaki akrep figürü aklıma ilk bu olayı getirdi.”

Patlama bilgisayarda yeniden yaratıldı...

İncelemeyi genişleten Barentine ve meslektaşı Planetary Science Institute uzmanı Gilbert A. Esquerdo, astronomi simülasyonları kullanak, M.S. 1006 yılındaki süpernova patlamasını bilgisayar ortamında yeniden yarattı. Patlamanın Arizona semalarından nasıl gözlemlenebileceğinin olasılıkları, kaya üzerindeki figürlerle karşılaştırıldı. Bilim insanları, süpernova patlamasının ve akrep takımyıldızının, kayanın bulunduğu bölgeden resmedildiği şekliyle görünmüş olduğu sonucuna vardı.

Araştırmasını Kanada’nın Calgary kentinde yapılan American Astronomical Society toplantınsında sunan Barentine, aynı süpernova patlamasının Asya, Ortadoğu ve Avrupa’daki halklar tarafından da farkedildiğini vurguladı. Barentine bölgedeki diğer kayaların incelenmesiyle Arizona kabilelerinin astronomi bilgi düzeyinin ortaya çıkarılabileceği ifade ediyor.


Kızılderililer de gökyüzünü gözlemlediler...

Şimdiye dek Kızılderililerin astronomi gözlemleri yaptıklarına dair çok az maddi kanıt bulunmuştu. Kızılderililer, gökyüzündeki olayları kendi pagan inançları doğrultusunda yorumluyor, masalsı açılımlar üretiyorlardı. Kızılderililerin şamanları, gök olaylarını geleceği tahmin etmede kullandıkları da biliniyor.

internet kitapçınız kitapyurdu.com'dan binlerce kitaba ulaşabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2008 - tarih saati - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template