tarih saati: süleymaniye camiinin mimari sırları...

süleymaniye camiinin mimari sırları...

Mimar Sinan’ın kalfalık eserim dediği ve yerli yabancı birçok insanın her gün ziyaret ederek hayranlıkla gezdiği Süleymaniye Camiinin bir çok gizemli yönü olduğunu biliyor musunuz ? İşte Süleymaniye Camiinin, mimari şifreleri…

Kanuni Sultan Süleyman, imparatorluğun gücünü ve görkemini göstermek adına muhteşem bir camii inşa ettirmeye karar verir. Bu görev, tarihin en büyük ustası Mimarbaşı Sinan’a verilir. Camii ve külliyesi yedi senede biter. Ancak yedi yıllık bu uzun süre Kanuni’nin canını sıkar. Sinan’ın yapıyı neden bir türlü açmadığı halk tarafından da anlaşılmaz ve her taraftan dedikodular yağmaya başlar Sultan’a...

Kanuni durumu kendi gözleriyle görmek için bir ikindi vakti Süleymaniye’ye gider. Muhteşem yapının içine girdiğinde, Sinan’ın caminin ortasında oturmuş, nargile tüttürmekte olduğunu görür ve gözlerine inanamaz…

Tok sesiyle ve bütün haşmetiyle "Bu ne iştir Mimarbaşı" diye haykırır. Oysa Mimar Sinan’ın içtiği nargilede tömbeki yoktur, sadece su vardır. Usta mimar, nargilenin fokurtularını dinleyerek caminin akustiğini ölçmeye ve mihraptaki imamın sesini, aynı oranda bütün camiye nasıl ulaştıracağını hesaplamaya çalışmaktadır...

Bunun için Anadolu’nun değişik köşelerinden 65 tane dev turşu küpü getirmiştir. Bu küpleri içleri boş, ağızları dışarıya gelecek şekilde kubbenin eteklerine dizdirir. Amacına ulaşmıştır Mimarbaşı. Sesi, yüzlerce metrekarelik mekanın her köşesine, en iyi şekilde yaymayı başarmıştır. Kanuni de, Sinan’ın niyetini anlar, ustasını hemen bağışlar. Mimar Sinan yapının içine bir de hava koridoru inşa eder…

Elektriğin henüz bulunmadığı o yıllarda, Süleymaniye 275 dev kandille aydınlatılmaktadır. Sinan, bu kandillerden çıkan is camiye zarar vermesin ve cemaati rahatsız etmesin diye orta kapının üzerine küçük bir odacık yaptırır. Binanın değişik köşelerine açtığı oyuklardan giren islerin bu odada toplanmasını sağlar.

Daha da ilginç olanı; adına "İs Odası" denilen bu bölmenin içine özel bir nemlendirme sistemi kurar Sinan. Odada toplanan isleri damıtarak, dönemin en kaliteli mürekkebini elde eder… Süleymaniye’nin duvarlarında görülen o muhteşem kalem işleri, yazılar, süslemeler, caminin kandillerinden çıkan isten damıtılan o mürekkeple yapılır...

Bundan 458 yıl önce inşa edilmiş bir tarihi yapı ve mimarının dehası… Kim bilir atalarımızın Anadolu’nun dört bir yanında inşa ettiği binlerce tarihi eserde, hangi sırlar gizli ve araştırmacıların keşfederek insanlara duyurulmayı bekliyor… Biz ise mevcut halini muhafaza etmekten bile çok uzağız, maalesef…

internet kitapçınız kitapyurdu.com'dan binlerce kitaba ulaşabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © 2008 - tarih saati - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template